Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar bu kapsamda sigortalı olurlar. Bölgemizde daha çok görüldüğü üzere, pamuk, mısır, yerfıstığı çapalayan, tekleyen yada bu ürünleri toplayan, tarla- bahçe sulayan yada narenciye ve diğer meyve hasadında çalışan işçiler v.b, yaptıkları işler geçici işler olması hasebiyle tarım işçisi olarak sigortalı olabilirler. Bölgemiz dışında olmakla birlikte hasat döneminde ülke gündeminde mutlaka yer alan, geçici fındık işçileri de tarım işçisi olarak sigortalı olabilirler.
Eğer bu işçiler aynı zamanda zorunlu olarak sigortalı olmaları gereken bir işte çalışıyorlar yada faaliyette bulunuyorlarsa talepte bulunsalar bile tarım işçisi statüsünde sigortalı olamazlar. Örneğin; vergi mükellefi olarak ticari faaliyette bulunan bir kişi, okuyucularımızın anlayacağı tabirle zorunlu olarak Bağ-Kur(4/b) sigortalısı olması gerekmektedir. Bu kişi zorunlu olmasına rağmen Bağ-kur sigortalısı olmayıp ta tarım işçisi olarak çalışmasından dolayı geçici tarım işçisi sigortasına müracaat etse bile tarım işçisi sigortalısı olamaz. Tarım işçisinin bu statüden sigortalı olabilmesi için, isteğe bağlı yada başka statüde sigortalı olmaması gerekmektedir.
Kendi çalışmasından dolayı, SGK dan gelir yada aylık alanlar ile 18 yaşından küçük olanlar geçici tarım işçisi olarak çalışsalar bile sigortalı olamazlar. Ancak anne, babasından yada eşinden dolayı gelir yada aylık alanlar eğer tarım işçisi olarak ta çalışıyorlarsa, tarım işçiliğinden dolayı sigortalı olabilirler.