KISMİ ÇALIŞAN SİGORTALILARA AİT EKSİK GÜN BELGELERİ AYLIK PRİM HİZMET BELGESİ VEYA MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ EKİNDE ARTIK SGK’ YA VERİLMEYECEK

5510 sayılı kanunun 86.maddesinde Prim belgeleri ve işyeri kayıtları başlığında yer alan kısım aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmayan ve ücret ödenmeyen sigortalıların eksik gün nedeni ve eksik gün sayısı, işverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle beyan edilir. Sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını gösteren eksik gün nedenleri ile bu nedenleri ispatlayan belgelerin şekli, içeriği, ekleri, ilgili olduğu dönemi, saklanması ve diğer hususlar Kurumca çıkarılan yönetmelikle belirlenir. Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin Kurumca istenilmesine rağmen ibraz edilmemesi veya ibraz edilen bilgi ve belgelerin geçerli sayılmaması halinde otuz günden az bildirilen sürelere ait aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi, yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde Kurumca re’sen düzenlenir ve muhteviyatı primler, bu Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

TBMM’ de kabul edilen kanunun gerekçesinde “ ay içerisinde otuz günden az çalıştırılan sigortalıların bildiriminde işverenin beyanının kabul edilerek, Kurumca bu belgelerin gerekli görülmedikçe istenilmemesi uygulaması getirilerek, Kurumun arşiv yükünün azaltılması, bürokrasi ve kırtasiyeciliğin kaldırılması, eksik güne ilişkin belgeleri ibraz etmeyen veya ibraz etmekle birlikte bu belgeleri geçerli sayılmayanlarla ilgili aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin Kurumca resen düzenlenmeden önce işverenlerden öngörülen sürede istenmesi amaçlanmaktadır.” denilerek artık SGK tarafından eksik gün belgelerinin aylık prim hizmet belgesinde ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ekinde alınmayacağı, işverenin beyanının kabul edileceği belirtilmektedir. Yine gerekçe de bu belgelerin gerekli görülmedikçe istenilmeyeceği vurgulanmaktadır. Buradan hareketle eksik gün belgelerinin yine düzenleneceği, eksik gün nedeninin SGK’ ya bildirileceği, ancak gerekli görüldüğünde bu belgelerin istenilebileceği anlaşılmaktadır. Eksik gün belgelerinin saklama yükümlülüğü işverenlere verilmektedir.

Bu yazı Genel, SGK içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s